k

Wine, Vodka, Brandy, Tequila, Whiskey, Bourbon

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Γιατί το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην υγεία;







Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι το κόκκινο κρασί σε αντίθεση με άλλα κρασιά και αλκοολούχα ποτά, έχει ευεργετικές δράσεις για την καρδία.
Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου που προκαλείται από την στένωση ή και απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων της καρδίας από τις αθηρωματικές πλάκες.
Ο τρόπος δράσης του κόκκινου κρασιού δεν έχει κατανοηθεί πλήρως μέχρι σήμερα και αποτελεί το αντικείμενο αρκετών ερευνών. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι μόνο το κόκκινο κρασί έχει την προστατευτική αυτή δράση ενώ το άσπρο κρασί, το ροζέ και τα άλλα είδη αλκοόλ δεν έχουν τη δράση αυτή.
Για χρόνια τώρα έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα επιδημιολογικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα το Γαλλικό παράδοξο οφείλονται στην μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.
Το Γαλλικό παράδοξο είναι το γεγονός ότι ενώ οι Γάλλοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λιπαρής διατροφής, έχουν λιγότερα καρδιακά αγγειακά προβλήματα σε σύγκριση με άλλους λαούς. Οι άλλοι, ενώ καταναλώνουν ανάλογες ποσότητες λιπαρών, έχουν περισσότερα καρδιακά προβλήματα από τους Γάλλους διότι δεν πίνουν τόσο κρασί όσο αυτοί.
Επίσης θεωρείται ότι εν μέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα της γνωστής Μεσογειακής δίαιτας, μπορεί να οφείλονται στο κρασί που συνήθως τη συνοδεύει
.
Ερευνητές από το Λονδίνο έχουν ανακαλύψει ότι ο λόγος για τον οποίο το κόκκινο κρασί έχει τα αποτελέσματα αυτά, είναι διότι περιέχει τις πολυφενόλες που είναι χαρακτηριστικές χρωστικές ουσίες που προέρχονται από τα σταφύλια.Οι πολυφενόλες δρουν καταστέλλοντας τη δράση μιας πρωτείνης στον οργανισμό που ονομάζεται endothelin-1 (ET-1).
Η πρωτείνη αυτή έχει την ιδιότητα να προκαλεί συστολή των αγγείων και εμπλέκεται στη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας με εναποθέσεις λιπιδίων στο εσωτερικό των αρτηριών.
Με αυτό τον τρόπο η ET-1 προκαλεί στένωση των αγγείων και κίνδυνο απόφραξης και κατά συνέπεια κίνδυνο εμφράγματος.
 
Οι ερευνητές μελέτησαν 23 είδη κόκκινου κρασιού, 4 είδη άσπρου κρασιού, 1 είδος ροζέ κρασιού και ένα είδος χυμού σταφυλιού.
Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι όσο περισσότερες πολυφενόλες περιείχε ένα κρασί τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση των επιπέδων της πρωτείνης ET-1.
Το άσπρο και το ροζέ κρασί, που περιέχουν ελάχιστες ή καθόλου πολυφενόλες δεν είχαν καμία δράση στα επίπεδα της ET-1.
Επίσης πολύ σημαντικό ο χυμός του κόκκινου σταφυλιού που περιέχει μεγάλες ποσότητες πολυφενολών δεν είχε δράση εναντίον τηςET-1. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών ότι κατά τη διάρκεια οινοποίησης συμβαίνουν κάποιες αλλαγές στις πολυφενόλες που τις καθιστούν ικανές να καταστέλλουν την παραγωγή και δράση της ET-1.
Από όλα τα κόκκινα κρασιά που διερευνήθηκαν φάνηκε ότι μια συγκεκριμένη ποικιλία, το Cabernet Sauvignon, είχε την καλύτερη αποτελεσματικότητα εναντίον της πρωτείνης ET-1.
Άλλες έρευνες που προσπάθησαν να βρουν τους λόγους για τους οποίους το κόκκινο κρασί είναι καλό για την υγεία έδειξαν ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφενολών μπορεί να είναι ο κύριος τρόπος της ευεργετικής τους δράσης.
Συμπερασματικά θα συγκρατήσουμε ότι η μέτρια κατανάλωση του κόκκινου κρασιού μπορεί να έχει προστατευτική δράση για την καρδία.
Η συμπερίληψη καθημερινά, μικρών ποσοτήτων κόκκινου κρασιού στη διατροφή μας, σε συνδυασμό με τα άλλα στοιχεία της υγιούς διατροφής μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Medlook. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Μedlook. Copyright Medlook® All rights reserved.
www.medlook.net.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: